Blog mei 2023

Patricia’s blog: ingrediënten van shampoo.

 

In mijn vorige blog vertelde ik dat het belangrijk is dat je met de juiste shampoo je haren maar ook vooral de hoofdhuid wast. Er zijn ontzettend veel soorten en merken shampoos op de markt maar waar moet je nu op letten. Bij het kiezen van een shampoo zijn er enkele ingrediënten die je mogelijk wilt vermijden, vooral als je gevoelig bent voor bepaalde stoffen of specifieke haar- en/of hoofdhuidproblemen hebt. Hier zijn enkele veelvoorkomende ingrediënten waar je op kunt letten:

Siliconen deze behoren tot grote groep polymeren, te herkennen in de ingrediëntenlijst aan namen die eindigen op -cone, -conol of -siloxane. Siliconen worden vaak gebruikt in shampoos vanwege hun verzachtende en gladmakende eigenschappen. Ze leggen tijdelijk een glanzend laagje om je haren. Siliconen kunnen zich opstapelen op je haar en hoofdhuid, hierdoor raakt je haar dus verzwaard en als je hoofdhuid niet genoeg gereinigd wordt raakt je hoofdhuid geïrriteerd. Vooral als je fijn haar hebt is het af te raden om een shampoo met siliconen te gebruiken.

Sulfaten zoals sodium lauryl sulphate (afgekort als SLS) ammonium lauryl sulfate (ALES) sulfosuccinaten, cocamide dea en lauramide dea. Deze worden toegevoegd omdat ze de shampoo flink laten schuimen, maar doordat sulfaten te agressief reinigen verwijderen ze alle natuurlijke oliën van je hoofdhuid. Het resultaat: je hoofdhuid raakt geïrriteerd en je haar wordt vervolgend droog en breekbaar. Eigenlijk zijn sulfaten in een shampoo overbodig, sulfaten hebben geen verantwoorde reinigende functie en zitten in een shampoo omdat een shampoo zogenaamd ‘hoort te schuimen’. Maar als een shampoo niet schuimt, werkt hij nog steeds prima en is zelfs gezonder voor je hoofdhuid en haar. Als je dus een droge en gevoelige hoofdhuid hebt is het raadzaam om een shampoo zonder sulfaten te gebruiken.

Minerale oliën zoals paraffinum liquidum en petroleum. Deze vind je meestal terug in conditioners, maar ook in shampoo worden ze soms toegevoegd. Het ingrediënt legt een laagje op je lokken en zorgt ervoor dat je haar vocht vasthoudt. Maar net zoals bij siliconen kan het residu zich opstapelen waardoor je haren zwaar en dof worden. Om deze weer te verwijderen, heb je een sterk reinigende shampoo nodig, die je haar weer uitdroogt.

Parabenen deze worden vaak gebruikt als conserveermiddelen om de houdbaarheid van producten te verlengen, deze worden toegevoegd omdat anders de producten razendsnel in een broeihaard van schimmels en bacteriën veranderen. Helaas worden soms nog ouderwetse bewaarstoffen gebruikt die je beter kunt vermijden, zoals methylisothiazolinone, diazolidinyl urea, triethanolamine en quaternium 15. Als je liever parabenen vermijdt, kun je kiezen voor shampoos die parabenenvrij zijn of natuurlijke alternatieven bevatten.

Hoewel parfum je shampoo lekker doet ruiken en niet altijd schadelijk is, kan het allergieën uitlokken en irriteren. Vooral bij mensen met een gevoelige hoofdhuid. Heb je een gevoelige hoofdhuid dan is het raadzaam om een parfumvrije shampoo te proberen. Parfum in shampoo herken je aan het woord ‘fragrance‘, maar soms ook aan aparte geurstoffen zoals citronellol, geraniol, hexylcinnamal, limoneen, linalool of lysmeral.

Alcohol zoals ethanol of isopropylalcohol is een ingrediënt dat je vaak ziet in haarverzorgingsproducten. Vooral in sprayvorm, maar ook in shampoos. Het wordt onder meer gebruikt om de droogtijd van je haar in te korten, maar het droogt ook uit waardoor je haar gaat pluizen.

Kunstmatige kleurstoffen en geurstoffen: ook kunstmatige kleurstoffen en geurstoffen kunnen het risico op irritatie of allergische reacties verhogen, bij mensen met een gevoelige huid of een gevoelige hoofdhuid. Het is raadzaam om shampoos te kiezen die natuurlijke kleurstoffen en geurstoffen bevatten of die geurloos zijn.

Zogenaamde actieve ingrediënten zoals bijvoorbeeld vitamines of cafeïne. Verschillende merken shampoos onderscheiden zich hiermee onderling. Echter actieve stoffen zoals bijvoorbeeld vitamines en cafeïne hebben in het algemeen weinig nut, je haren zijn immers dood en de shampoo spoel je weer uit je haar voordat de eventuele werkzame stoffen in je hoofdhuid kunnen doordringen. Zonde van het geld dus.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle bovengenoemde ingrediënten per definitie schadelijk zijn voor iedereen. Het kan variëren afhankelijk van individuele gevoeligheden en persoonlijke voorkeuren. Het is altijd een goed idee om de ingrediëntenlijst van shampoos te lezen en te experimenteren met verschillende producten om te zien welke het beste werken voor jouw haar en hoofdhuid.

Het verschil tussen professionele kappersshampoo en shampoo die verkrijgbaar is in de supermarkt kan variëren op verschillende vlakken, zoals de ingrediënten, de formulering, de prijs en de resultaten die ze bieden. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

Ingrediënten: Professionele kappersshampoo’s bevatten vaak hoogwaardige ingrediënten van betere kwaliteit. Ze kunnen natuurlijke oliën, plantenextracten, proteïnen en andere speciale ingrediënten bevatten die bedoeld zijn om het haar te voeden, hydrateren en herstellen. Aan de andere kant bevatten supermarktshampoo’s vaak goedkopere ingrediënten en kunnen ze sulfaten en kunstmatige toevoegingen bevatten die minder voordelig voor het haar en de hoofdhuid zijn.

Concentratie: Professionele kappersshampoo’s hebben vaak een hogere concentratie van actieve ingrediënten, wat betekent dat je er minder van nodig hebt om het gewenste effect te bereiken. Supermarktshampoo’s bevatten over het algemeen een lagere concentratie van actieve bestanddelen, waardoor je meer product moet gebruiken om dezelfde resultaten te behalen.

Over het algemeen zijn professionele kappersshampoo’s duurder dan supermarktshampoo’s. Dit prijsverschil kan dus worden toegeschreven aan de hoogwaardige kwaliteit van de ingrediënten en de formulering.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van een shampoo ook afhangt van je individuele haartype, -conditie en persoonlijke voorkeuren. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet noodzakelijkerwijs voor de ander. Het kan nuttig zijn om verschillende producten uit te proberen en te kijken welke het beste bij jouw haar past. Uiteraard adviseren wij jou graag hierin en kunnen wij jou naar wens een sample shampoo en of conditioner maken ter vergelijking.

Scroll naar boven